sâmbătă, 10 decembrie 2016

Despre pseudo-politica românească.

David A. Marin

În pragul alegerilor, vreau să ofer o critică a scenei „politice” românești ce mi se pare aptă și cât se poate de academică. Această critică nu se aplică doar la spațiul românesc întrucât se pot vedea același trăsături in toata Europa de Est cat si, de altfel, pe tot globul. Scopul criticii nu este altul decât de a stârni dezbatere civilizată și impersonală - nu de a genera atacuri între indivizi, pe baza orientărilor lor politice. Acestea fiind zise, cine nu este interesat în a aborda o atitudine cât de cât diplomatică, fără să comită sofisme, sugerez să nu comenteze.
Vreau să încep prin a declara: PSD nu este un partid social-democrat. PNL nu este un partid liberal. PRM nu este un partid naționalist. PMP nu este nici măcar un partid ‘populist’. Aceste partide nu sunt nici măcar de centru, nu sunt nici de stânga, nici de dreapta. Aceste partide sunt niște coaliții de oportuniști fără pic de educație politică în sensul real al cuvântului – hoți cu steaguri colorate, fără nicio idee asupra culorilor pe care le poartă sau asupra ideologiilor pentru care pretind că luptă.
DEX definește “politica” in felul urmator: “Tactica, strategia, metodele și mijloacele folosite de organele puterii în vederea realizării obiectivelor fixate; ideologia care reflectă această activitate”. De notat a doua parte a frazei. Ideologia care reflecta aceasta activitate. Puteți, cu toata seriozitatea, să îmi spuneți că partidele românești mari știu ceva despre orice ideologie, în afară de ideologia profitului personal? Puteți să îmi spuneți, cu toată seriozitatea, că Gabriela Firea a citit Rosa Luxemburg, fondatoare a social-democrației? Puteți să îmi spuneți, cu toată seriozitatea, că cei din PNL au vreo idee ce înseamnă liberalismul? Puteți să îmi spuneți, cu toată seriozitatea, că acesti oameni au vreo afilierea reală, în afară de aceea a banului? Ei când scriu în inchisoare, scriu ca să iasă mai repede și ca să continue șarada, nu pentru că ard în ei idealurile și partizanatul când se află după gratii.
Istoria este mai întâi tragedie, după bataie de joc. Tragedia a fost aplicarea în parte inadecvată a unei ideologii cu foarte mult potențial, în perioada totalitaristă. Bătaia de joc este scena guvernamentală și parlamentară de astazi - nascută ca urmare a dorinței de libertate, devenind iluzia libertății. Aceasta nu are în interes poporul, starea lui materială, educațională, si sănătatea acestuia.
O schemă inteligentă a scenei ‚politice’ din Europa de Est după căderea regimurilor ce se declarau marxiste a fost "depolitizarea", sau, mai concret, schimbarea sensului cuvaâtului „politica”, și deci "politizarea". Datorita fluctuației sensului termenului, însăși depolitizarea și politizarea par termeni sinomici. Omul este o ființă lingvistică, și dacă îți bați joc de termeni și de sensuri, poți să îl demotivezi și prostești foarte ușor.
Nu există adevărate poziții politice în afara de extrema dreaptă si o pseudo-social-democrație-de-centru(accentul fiind pus pe pseudo), fiind o vast răspândita fobie de stânga adevărată pe plan economic. În fostele țări din blocul sovietic există acum o puternică dreaptă și o răspândită fobie de stânga. (De existența acestei adevărate stângi în România, chiar și înainte de ’89, nu mă îndoiesc – mă îndoiesc însă de mărimea ei. Cu certitudine că au fost câțiva care credeau în cauzele marxiste, și care au făcut și bine.
Mulți dintre acești comuniști au ajuns în aceleași pușcării cu legionarii, adica cu fasciștii si naziștii si cu alti disidenți, băgați acolo de oportuniști sub fațadă roșie. Oportuniști sub fațada roșie avem și astăzi).
După căderea fascistului Franco în Spania, s-a revitalizat puternic stânga radicală. Acest lucru este natural din prisma materialismului dialectic, cade X, apare -X. Stânga dreapta, dreapta stânga. La noi deci, singura aripa politica reală este(sau cel puțin pare să fie) cea extremistă de dreapta, întrucat nu există alternative pentru omul de rând, frustrat și plin de agresivitate ca urmare a consensului politic și economic ce îl abzuează, fiind ușor pentru el să cadă în iluzia dreptei radicale, unde brusc toate problemele lui sunt cauzate de populația X sau de grupul de oameni Y, toate celelalte variabile fiind naturalizate(“sistemul așa funcționează, nu ai ce să îi faci, în schimb haide cu noi să ne luăm de unguri și țigani și sirieni, pentru că problemele noastre sunt clar cauzate doar de ei”).
Oribile timpurile unde doar fasciștii sunt fascisti, si ‘social-democrații’ sunt doar niște hoți măscărici.
Însă astfel, prin acest procedeu, e loc de destabilizare totală și corupție, iar demonizarea politicienilor și politicii de către mase este de altfel benefică fix pentru politicieni, termenul de „politică” este furat de la academici, de la oamenii ce se documentează și discută ideologie, și de la politicienii rari cărora chiar le pasă de anumite idealuri, este luat de la aceștia și transformat într-un termen ce se refera la macabrul joc guvernamental, la all-you-can-eat-ul care a devenit politica românească în care m-am născut și în care trăiesc.
Oamenii, fără o educație politică reală, fără să fie citiți în ale politicii, fără să se practice educația politică în școli, făra cunoștiinte teoretice reale despre sistemele pe care le discuta, iau doar instanțe istorice ca punct de dezbatere. Această istorie este prezentată într-o maniera excesiv de subiectivă în scoli și în mass-media(și doar de pe o parte a acestei subiectivități), iar instanțele istorice ale ideologiilor radicale de stanga, în estul Europei, sunt pline de diverse „revizii" si „reacții” și deviații ale parților care au ajuns la putere – fix pentru că, nici atunci, deși mai mult atunci decât acum, nu citeau, și fix pentru că și atunci ajungeau destul de mulți oportuniști la putere. Însă măcar în secolul trecut au fost încercări de a educa masele, de a organiza masele, de a emancipa masele. Acum, eșecul și supreficialitatea, și resemnarea, sunt comercializate drept singura viabilă opțiune, alternativa fiind fantoma gulagului. (Este interesat cum, în țara noastră, incercările de a fi un stângaci radical sunt mereu urmate de fantoma gulagului, în timp ce incercările de a fi un dreptaci radical nu sunt urmate de fantoma holocaustului).
Poziția mea politică la o parte, vreau să spun, deci, că este foarte ușor să alienezi politica de către om, și făcând asta, o să îți apară câțiva care au înghițit pastila dreptei, fiind vulgară și ușor de digerat, sau se resemnează în atitudinea dominantă, superficială si depresiva, a individului realpolitik, post-ideologic lipsit de speranță și idealuri colective.
Priviți doar tinerii, cât și oamenii de vârste mijlocii care pur și simplu nu știu politică, nu o înteleg, sunt total paraleli, muncesc și dorm, sunt frustrați de sistem și cam atât. Când ies în străzi, doar manifestă frustrare, însă nu știu cum să ceară ceva concret, nu știu să articuleze cererile în manieră politică, astfel încât sistemul să fie nevoit să asculte - daca ar știi, ar fi periculoși. Protestele nu mai sunt proteste reale, nu mai sunt revolte, doar manifestari ale frustrării (nu duc la schimbări reale. Ieșeau țăranii în stradă în perioada feudală și cereau capete de boieri, dar nu știau să ceară mai mult, și deci așa erau învinși. Se schimba un boier, dar treaba rămânea fundamental la fel. Astăzi, pleacă Ponta, mai mult nu știm să cerem, și deci suntem învinși. Nu e acceptabil să criticăm și să ne răzvrătim împotriva consensului larg social, economic si guvernamental pentru ca așa suntem fie ridiculizati drept "hipioți" și "anarhiști punkiști", fie comuniști vânați de fantoma închisorilor politice și a diverselor păcate ale ălora care purtau roșu înaintea noastră, în timp ce capitaliștii nu sunt vânați de fantoma 1930-ului, sau a 2008-ului, sau a sărăciei din țările puternic integrate în economia capitalismul global, ce însă nu profită deloc din acesta - țările africane sunt un exemplu perfect).
Bun venit în epoca informațională, unde totul este la degetele tale dar nu prea cauți, nu prea ai cum să cauți, și nu prea ești încurajat să cauți, iar cât timp copiilor le spunem că politicienii sunt prin excelență hoți, aceia care vor ajunge politicieni, vor rămâne hoți.
Oamenii fug de orice înseamnă politică – pentru că nu mai există politică. Nu poartă "Conversația", și deci consensul conducerii și consensul economic rămâne la fel.
De "acționat" am tot "acționat", am tot ieșit în străzi... și fiecare țipa altceva, avea altă agendă, pentru că "Conversația" nu se poartă. Ieșim și urlăm în stradă, dar nu știm ce sa cerem a doua zi. Nu avem cereri comune. Teren comun. Cei ce au idealuri adevărate politice, în sensul real al cuvântului ‘politic’, sunt ridiculizați. Acum, poți să țipi ce vrei, nu mai este necesar să te bage între gratii, pentru că nimeni nu te ia în seamă oricum - închisoarea politică a devenit sictirul politic. Oamenii mănâncă din gunoiul realpolitik, apolitic, post-ideologic – nerealizând că trăiesc într-o altă ideologie, ca oricare altă ideologie, o ideologie a lipsei de idealuri, o ideologie în care utopia și distopia sunt termeni sinonimici, o ideologie în care ești un nimic și nu o să faci nimic, o ideologie unde a fi politician este a fi hot, o ideologie unde a te ridica înseamna a uita de clase economice și a prioritiza alte lucruri în viața ta, nu pe cel de lângă tine, nu societatea și nu progresul acesteia. Trăim în ideologie. La cinematografe nu mai sunt clipuri propagandistice cu muncitori inainte de filmele cu Țepes cu subtilități marxiste – acum sunt reclame coca-cola și filme Avengers. Propaganda este aceeași. Ideologia există.
Dupa mine, trebuie purtată o discuție politică în plan micro ca să influențezi planul macro. De ideologie, dragii mei, nu veți scăpa. De ‘politică’, nu veti scapa, dar poate facem rost de POLITICĂ. Fie incepem să reabilităm termenul, sau continuăm să demonizăm politica spre fericirea hoților de la putere, sporind în continuare naivitatea, superficialitatea și nihilismul balcanic al popoarelor din zona noastra geografica.
Mă veți întreba – tovarășe, cum poate să fie sensul real al politicii violent scos din politica, concomitent cu depolitizarea, concomitent cu efortul de a gandi realpolitik, apolitic, separat de ideologie?
Simplu. Cei ce duc efortul de depolitizare, precum USR-ul, nu o fac nicidecum rău intenționati, nu o fac cu dorința de a ajuta șarada în care trăim, ei o fac pentru că nu știu cum să reabiliteze politica, și nu au idealuri politice, ei doresc doar să ajute, fiind însă naivi și lipsiți de educație în domeniu, și deci astfel, încearcă să elimine culorile si simbolurile și „stânga-dreapta” – ei nu știu că nu stânga și dreapta le-a făcut rau în ultimii 27 de ani, ci doar oameni mărșăluind în coloratele forme ale acestor orientări. Pentru că asemenea raționamente sunt prea complexe pentru românul de rând needucat, pentru ei este mai ușor să încerce să se ridice prin a predica impotriva politicii dâcat prin a vrea sa recâștige politica. Problema cu acest raționament este simpla contradictie din interiorul sau – încerci să intri în scena guvernamentală prin a predica împotriva scenei guvernamentale? Decât să mergi pe alb, ca să nu te dai roșu sau albastru, nu mai bine ești roșu sau albastru, dar pe bune roșu sau albastru? Pe bune determinat să lupti cu toată forța pentru acel roșu sau albastru?
E mai ușor să arunci un obiect și să cumperi altul decât să încerci să îl repari - dar ceea ce ei nu înțeleg e că nu ai ce altceva sa cumperi. Acțiune și reformă apolitică - pai ce acțiune și reformă apolitică, când pe net și pe toate materialele legate de USR pe care le-am văzut circulând este doar un atac constant împotriva altor partide și altor politicieni, și multe cuvinte frumoase despre schimbare și evoluție, însă nu revendicări concrete și adevărate, nici măcar în sensul realpolitik.
Frustrarea noastră este cu consensul. Frustrarea noastră este cu coruptia – aceasta nu este însa doar sursa de probleme, este un simptom al problemei cu alte simptomuri proprii - iar problema-rădacină este lipsa de educație politica și ideea puternic înrădăcinată în acest sistem, aceea de a căuta mai presus de toate profitul personal. Problema cu PSD nu este că sunt comuniști, problema e că NU SUNT NICI MĂCAR COMUNIȘTI, problema e ca NU SUNT NICI SOCIAL-DEMOCRAȚI. Comuniștii adevărați sunt precum comunistii care mor în Bolivia pentru idealurile lor, idealurile ce țin de binele omenirii. Social-democrații adevarăti sunt precum Rosa Luxemburg, aruncată în canalul Landwehr din cauza dorinței sale de a emancipa omul. Politicienii noștri nu ar lua asemenea gloanțe, fiind niște simpli hoți sictiriți.
Da, asta nu înseamnă că un politician adevarat, care chiar crede în a sa dogmă, nu poate înteprinde crime și atrocități. Poate. Cu certitudine poate. Însă cât timp există educația politică, există conversația politica, există lectură politică în universul micro, al oamenilor, al maselor, atunci lucrurile o sa aibă un anume balans – cutare e socialist, cutare e liberal, cutare e fascist. Eu, socialist, o să mă combat cu fascistul, pentru că eu consider că ideologia lui duce la atrocitate daca e înfăptuită ca atare, în timp ce ideologia mea nu duce la atrocități decat aplicată prost. Astfel am înfățișat absurditatea argumentului că "extremiștii de orice fel sunt la fel". Liberalul o sa faca ce face liberalul – dar macar știi la ce te astepti de la toate aceste instante politice, pentru că sunt instanțe politice – nu sunt forme, sunt esențe.
Decizia e a noastră. Fie începem să luăm politică inapoi și să o dam maselor frustrate, fie ne frustrăm în continuare cât se joacă cei de sus, purtând măști. Apolitic, fie bine intenționați sau nu, oamenii nu schimba niciodată consensurile largi, iar problema noastra acum este consensul ce duce la corupție, nu doar corupția de sine-stătătoare. De la ‘apoliticieni’ (sau ‘anti-politicieni’) nu știi la ce să te aștepți. Discursurile lor sunt sentimentale și pline de platitudini, fără revendicări reale și planuri funcționale, si, mai presus de orice, fără idealuri care să îi ardă pe dinăuntru, să îi forțeze să facă ceea ce trebuie să facă.
Și dacă îi spui copilului tău că politicienii sunt toți hoți, furtul e pe mâinile tale.
Iar noi, ăștia de vorbim ca atare, suntem periculoși - suntem periculoși că discutăm și suntem pe bune - suntem periculoși pentru măscăricii care ne poarta culorile pe nedreptate. Noi agităm, noi educăm, și noi ne organizăm, si pentru fiecare duzină care râde de determinarea noastră, resemnându-se in scepticism și împăcare cu asuprirea, dacă e măcar unul care ascultă, e un progres. Chit că nu aderă la cauzele lui Cutare sau Cutare, măcar aderă la ceva, și măcar contribuie la reabilitarea termenului de politică și discuție politică - de politicieni nu vom scăpa - dar poate ne vom bucura de politicieni adevărați, dacă vorbim, daca vorbim ca societate.



luni, 21 noiembrie 2016

the station of the real - poem

- David A. Marin
In this beyond of shreds 
of sparkling fragments 
of star dust, lies a black flying box
it's shaped like an ox
big Havana sign:
on it writes, pen like a stylish-fox:
INTERDIMENSIONAL SHRINK ADVICE 
I go in, and I see a giant, in loom
a black man, smoking a pipe, smiling with the moon
he's on one of them elderly chairs for elderly folk, 
rolling back and forth, 
and I ask of Friendship. 
He puts a hand in his 'fro, takes out his monocle 
and says, after each sentence pausing for effect:
"Young man, we're all "troubled", 
And unless you accept the other's trouble
You will be troubled alone"
He breathes deeply. 
"Do not push people away from 
or because of the troubledness 
For you, yourself, are troubled 
When we embrace the differences
Big and scary as they are 
We can connect to the hive mind
And sometimes act as one".
I thank the shrink.
(I turn to leave, he says: 
"Kid! Wait."
"...?"
"Unless they're fascists." 
 He winks. 
We chuckle. )
The African-American giant hands me a funk record. 
I take a subway away, though space-time,
(not a lot of people on train at the end of this line
but there's a few, nodding, drinking tea) 
and I stop at the station of the Real. 
I hitchhike from the bathroom to the bed,
and


sleep. 







sâmbătă, 13 august 2016

droplet - a poem

                                                      - David A. Marin
Patterned substances
Archetypes
Circles rewinding again and again
Same narratives
Reloaded ecstasies
River ran so fast,
it broke into a lake.
eyes - gold and warmth
flame across everything perceived
and then
- drop -
coming down like fountains of acid
eyes - silver cold
the same smiles now look like frowns
and every frown vibrates hatred
summer of love
mid-cut in the autumn of the lost...
the laughs of Camus and Satre
and the echoing bellow of Nietzsche
as you scramble on the ground
for a penny to take you across
through the Acheron and back.
A maniac scrambled in the sand:
When did we go so terribly wrong?
When did we go so terribly
When did we go so
When did we go
When did we
Did we
Interrogation mark.
Spear of doubt.
Wounds covered
with the morphine of dreams
cries of ember as heavy rain falls
on the sparks of the phoenix. 
flying rastaman shares a smoke
whispers in your ear:
"Jim's dog chases across the Earth
hoping to catch a bone once thrown"
and you can't help but stare a lot
freezing in a half light
the smell is strong in the night
the droplet falls from the thumb
red on red on the petals
some blood
bloody hell
there's this saying
fuck the sayings
like a proverb
screw proverbs
you know what they say
fuck what they say
every rose has its
predictable
fuck predictable
fuck the punchline
fuck the poem
fuck you
fuck me
also, it
feels like this generation's lost
in the lyrics of a grunge song


luni, 13 iunie 2016

Rose-red cadillac - a poem

- David A. Marin
I took the car today.
Truth be told, it wasn't really mine
I found it unlocked in the parking lot
of the cheap highway crack motel
A rose red caddy, like sweet lipstick
It had blood on the back seat
And there was Belgian candy on the passenger seat.
Driving, smoking, I don’t smoke, but clutched
was a Norwegian wooden pipe, clutched
to the brown, sparkling leather steering wheel,
and the smoke disturbed someone,
even if I was driving alone.

Truth be told, there was a guy in the trunk
I set him free, he didn't even thank me
Just ran barefooted, white underwear
Into the sun-creased hedges.
Dropped his anatomy notebook
Must have been a med student
Got himself in drug trouble with the cartel
Scoring coke with that pretty dental student next door
said she had the dough but, yeah, she kinda ran low.

Anyhow, read a bit into neurology
Neurons are very interesting, come to think
Truth be told, wish I was one of 'em myself
Just one thought to be
One thought now, and one thought after
Not more than one thought going through me
One thing to deal with at a time
And always someone to receive
that very thought…
Now, sometimes I become one single thought
when I think of this girl I'm seeing.
When it's her, sometimes it's just her, till the chaos hits.
Alas, I'm driving still
The desert on my left and right is nice and all
I wonder if the student will find peace within
I think the cops put out an APB
Did I leave the oven on?
Was that a gunshot coming from the hills?
What was the name of that movie?
Did I just hear somebody scream?
Truth be told,
I wish I’d be in that hotel room making love to her still.
One thought still.

Good thing the police sirens are just in my head
Didn’t I buy this car last month?
And wasn’t the guy in the trunk the asshole from the club?
But why was he all tied up
Who set him up like that?
Weird.
As I was saying…
What was I saying?
Anyway, meet me after I cross the state line, hun.







miercuri, 25 mai 2016

an empty birthday card / o felicitare goală - poem

- David A. Marin
(Traducere mai jos).


This year, I got a birthday card
There was nothing written inside,
No memorable cover.
No couple bucks.
It was as blank as an empty canvas
Covered in naught.
( I looked at it today and laughed
Maybe I ought to frame it
Sell it as modern art. )

There was no metaphor intended,
Girls forgot to write
They were busy smoking, asking for a light.
There was no metaphor intended,
But I saw one nevertheless.
There was no metaphor intended,
But it was a perfect show
Since they remembered buy, forgot yet write.
Chasing form, forgetting essence,
Chasing cover, forgetting content,
It was the most capitalistic gift I have ever got
And that is an amusing thought
Since my pals and I, we give and receive money.
“We accept it as a root of evil, but
Don’t take a piece out of my pie. “
So Floyd said.
  
This year, the person who gave me that card
We blocked each-other out of our lives, now she’s gone.
I smiled as I locked away the pictures of us
My phone lighting up like fire with texts, swears and insults
Like a pigeon, almost collapsing from the weight of the death letter he carries
Strapped so gently to its wings, yet suffocating.

Alas, I kept the empty card
And me, myself and I,
We talked and laughed,

For we, and I mean I, know it is me that should be writing inside.  

*


Anul asta, am primit o felicitare de ziua mea.
Nu scria nimic in ea.
Nu avea coperta memorabila
Si nici un eurocent,
Sau un amendament.
Era goala ca o panza alba
Acoperita in colorat nimic.
(Azi m-am uitat la ea, 
am ras
m-am gandit sa o inramez
sa o vand drept arta moderna).

Nu a fost nicio metafora intentionata,
Au uitat sa scrie,
una prea ocupata fumand si luand pastile.
Nu a fost nicio metafora intentionata,
Dar eu am vazut una oricum.
Nu a fost nicio metafora intentionata,
Dar a fost insa una agasanta:
Fugim dupa forma, uitam fondul,
Fugim dupa copertă, uităm totul.
Cadoul perfect capitalist.
Superb de trist.
Si acesta e un gand amuzant,
Pentru ca în cercul meu, ne dăm direct bani.
“Acceptam banul ca sursa de rele
Dar nu imi lua din ciocolățile mele”
Așa ziceau și Floyd.

Anul asta, persoana care mi-a dat aceea felicitare
Ne-am blocat unul pe celalalt, totala separare
Azi ne iubim, maine unul figurativ moare.
Am zambit cand am pus deoparte o poza cu noi
Gandindu-ma ca a fost frumos, dar ca nu vom mai avea momente noi.
Telefonul meu ardea cu mesaje, injuraturi, insulte grave
Ca un porumbel, aproape cazand din ceruri
Din cauza greutatii scrisorii de moarte
prinsă de el, sufocant, 
porumbelul zburând, fără stol, și zdruncinat.

In fine, am pastrat pleșuva felicitare
Si eu, cu mine si cu sine,
Am ras si am zambit, chiar deloc sumbru…
Caci noi, adica eu, stim ca eu sunt cel ce ar trebui sa scrie inauntru.









duminică, 22 mai 2016

the breeze - a poem

- David A. Marin



The ship’s floating
Not breeze, not wind,
Mobile hill of dust and wood
Sweating in a pond of blue
Blue, blue
Floating,
You keep telling yourself
You don’t need no woman
You keep telling yourself
You’re a big man
There’s no breeze, no wind
Heating sun on the mast
Cracking laughing Henry Morgan
Lighting a joint, rolling it with waves
And the crunchy smoke is the sea foam
Roam, roam, roam...
( On the topmast 
When you climb high
Feel like you're on the line
Between the point B and the great A
Wanting so bad to get to A. )

But it sure is nice
When there comes a breeze
A mermaid 
to drop you to your knees
Get you around the seven seas
Yet the breeze, it comes and goes
She comes and goes
She’s nice, but she knows
She’s nice, but she just goes
You stride on alone
In the great foam
This road
We must walk alone
For Acheron, we journey lone
For the heroes meet in Valhalla
Yet they get there alone.

So keep rowing,
Sing a sailor's tune
When you're singing 
you ain't sinking
When you're writing
you're not drowning.
So keep rowing,
No breeze, breeze, no wind, wind
Just the rats and I on my ship
Getting a free trip
Just the pearl white rats under the ebony deck
And my crescent burning neck,
Row as hard as you fucking can
Row as hard as you fucking can
The people on land have theirs
But you have yours
The land people have one type of sand
On your salty feet, there lie a thousand
Row as hard as you fucking can
‘cause
The ship’s great
And you’re great too.
Take in the wind
Howl-howl, seawolf
Don't waste time
We're on these seas for quite just a while
Pull them sails
And row as hard as you fucking can. 

joi, 5 mai 2016

Happy Birthday to the Rain - a poem

- David A. Marin
The day is the night
The night is the day
Time’s a man-made structure
So it’s all okay.
Fine with the world
Hey, world seems fine with me
Yet the slow fever, it still burns
When I lie in front of the computer screen.
Ride the night into the rain
And let the wind hoist up the good flames
May the night calm down the day,
The rain burns out the bad fire
Only so do bright red purple sparks fly up, up, up and yet even
Higher.
It’s just me, myself, and I,
And you, yourself, and thy,
And us, ourselves, and it all
Our souls, bunch of amplifiers
Celestial guitars bursting through the speakers
One speaker into the other
– both recording each-other
Big machine of heavenly music, its duty to play to others
When they record each-other
the notes, they sometimes mingle
yet the songs remain quite different
imagine sitting in a room full of rockstars
all playing such different songs
the bass gliding upon the stars
somehow you listen to and feel each
and every one
song, distinctly.
In this case, you'd be a Big Guy.
We’re all a bunch of rays of colors
each ray, imagine a new color,
yet together pouring down endless buckets upon the sun
and back at it again.

Happy birthday to you too, Rain.
I sing you a tune with
one hand on the throttle
forgetting the breaks
the wheels, no screech
just the hum of the wind
as my hair you gently fondle
in the bright light of the great night. 



Dorothea Tanning - Birthday (1942)



marți, 26 aprilie 2016

Oil in his eye - a poem

David A. Marin
The robot talks
the suited-man watches
the blackness out the window
the flaming gorge of stars
nebulas singing quietly
as lovebirds by a fire
asteroids gently walking
by the meteors grasping the
skies with lines of ash
the robot talks
to the businessmen
seated on the black cruiser
towards the mothership
enormous fire from below
“LAdiES AnD GEntLeMEn
DoNot Despairrr As Y-O
NoTiCe YoUr pLANeT
ExploDiNg BeNeath YoU
On ThE ScrEENS of The SeAt
On WhIch YoU ReST
ThE FaTe OF The PlaneT
Was Imminent
yOUr Bussiness Ventures
WiLl Be taken care Of
As All Of Y-O Have Arranged
And do know that This
CoMProMISE wAss
The bEsT cHOICe,
Bussiness-wise”

The Robot talks away
As the planet blows
And the 0,001% eat plastic food
On leather chairs
On a spaceship towards
Thy mothership
And across the sky
From an asteroid mine
An alien ship, painted pink
Approaches like a pencil’s ink
And the robot stops talking
The ship is moving, the men and women
Drinking, eating, in silence and artificial light
In the plastic fright
Thinking of their life ahead
But the pink vessel lights up red
Inside, green people with brown hair
With tears on their faces

As they watched Earth go
The pink vessel, color of passion
Of smile, of life
A Flying Love & Pleasure-Hub
On which stand aliens
And three humans who were on vacation
They watched their planet burn
The pink vessel, the suited man watches
No expression, no smile, no grin, no frown
He doesn’t think of his money, for once,
He repents as the oxygen dries out
And the pink vessel shots their windows
And the robot’s operation system crashes down
The lights go out.
And his dark tie
White shirt
Black tux
Gold watch
And fortune
Fly through the void
Through the nebulas

The pink ship sails across the sky
With the last three humans
Back to another Earth
With another folk.
“Why didn’t you save Earth
10,000 years ago
When the poles were melting?”
Asks a robot, from the control board.
The humans do not respond,
And the little pink metal creature
Sighs mechanically and flies about…  

His friend, another metal man,
Going through a human’s room,
Finds a weird-looking wooden object
And takes his metal hand, and plucks
A string on the guitar…
And the robot goes to the humans
One of them looks back, water in his eye
Robot stops scanning the man, looks at him instead
And thinks ahead...
Even though he scanned the guitar
And his system instantly learned to play
He closed the program
And with oil in his eyes
He stuttered
Metal-man to man,

“T-teach me a s-song you w-wrote
I don’t want Earth to die”.  






luni, 11 aprilie 2016

Versetele Aroganței: 57. Spovedania

David A. Marin



Am tot auzit zilele astea de lemn, spații mici, și Dumnezeu... Și mi-a venit să scriu asta.
În orice caz, după mine, nu cred că știe cineva fix ce preferă Dumnezeu, deși poate că înainte de mall-uri sub nume de lăcașe, Dumnezeu ar prefera Omul, iar inainte de lemn, Copacii. Natură, alea-alea. Hipiot răzvrătit.

(Pictură: Ego et Rex Meus, 1888, de John Gilbert)

Ghepardul privește iezuitul
Iezuitul privește prin ghepard
Știe iezuitul, ce face ghepardul
Ghepardul știe că nu-i greșit
Dar văzut-ai tocmai așa
Confesiunea catolică
Mare rit traumatic
Când nu-i adogmatic.
Să-ți faci vină pe ce nu-i greșit
Simte cum frige camera spovedaniei
De râsete luciferice compătimitoare.
\\
Un băiat târât de părinți
În zisa casa a lui Iisus
Să se sperie de cântecele de cor
Și de vocea groasă în ecou
Și să se pună în genunchi
Așa-i zisa spovedanie
Și să zică nimic, nimic, nimicuri
Căci, părinte, nu o zic cu rea-intenție
Dar dacă vrei adevărul
Pregătește-te la mici tridente zburătoare
Să-mi saltă din a mea gură
Și să îți străpungă galbena aură
Cu șocuri mici electrice feline
Și să nu mai stau eu în genunchi
Să stai tu…
Sub a mea mare umbră.

Al Pacino ca diavol – VANIATEA e păcatul meu preferat
Dar eu zic că modestia și umilința e păcat mai mare
Și mai păcat e când voi ziceți că-i respect.
Ascultă-mă, căci eu vorbesc cu zeii.
Și mie universul îmi e prieten.
Si eu până și cu Dumnezeu înjur,
Fi-ți-ar furia să-ți fie,
Eu sunt libertin până în străfunduri.
Uneori mă văd culcându-mă în
dimensiuni paralele
cu unele dintre vrăjitoarele pe care le-ați ars
de-a-lungul secolelor.
Mă gândesc că aveau sex-appeal de dădeau pe afară
și pseudo-pietatea voastră și traumele parentale
nu vă lăsau să vă apropiați de ele
așa că le-ați ars pe rug.

Ascultă-mă aici, părinte, căci eu sunt
Păcătos, dar păcatele pentru mine
Nu-s doar alea din a voastră carte neagră.
Și ascultă-mă, părinte, căci eu sunt păcătos
că n-am citit Coranul dar știu cât-de-cât ce-i prin biblie…
Ascultă-mă, părinte, căci eu vorbesc cu Dumnezeu
Și râd cu el și înjurăm, căci îmi e prieten
Și vorbesc cu Freya când mă gândesc la fete
Și le dezbrac și îmbrac și dezbrac în capul meu
și e total O.K., și Freya îmi zâmbește
Și sacrul meu nu-i sacrul tău.

Ascultă-mă, părinte,
Dă-mi a mea pace.
Dă statului a lui pace.
Dă copiilor a lor pace.
Ascultă-mă, părinte,
Căci noi am tot ascultat.
Când o să îngenuncheze biserica
Să-și spună păcatele nouă?

Oare mâine, oare poimâine,
Înainte sau după ce preafericitul”
Își parchează merțanul în Mântuirea Neamului?
Înainte sau după ce vă șerpuiți în treburile statului
și în a noastră educație?
Catolicii au avut cruciadele, dar măcar
cardinalul Wolsey a ridicat și școli
și acum Francis vorbește de ce-i
actual și relevant
dar e ok, că voi vă rugați vara pentru ploi
și faceți amendament la constituție
ca să definiți căsnicia ca o uniune
între femeie și bărbat
de parcă căsătoria vă aparține vouă
și e a voastră proprietate
și e doar din Biblie
de parcă căsătorie nu aveau și
romanii
și nordicii
și grecii
și egiptenii…

Ascultă-mă, părinte,
Căci noi am tot ascultat.
Când o să îngenuncheze biserica
Să-și spună păcatele nouă?
Vezi umbrele de pe pereții catedralei
Vezi lacrimile istoriei
Vezi păcatele
Și simte-mi, părinte, furia,
Simte-mi tridentele și simte
Cum soarele ce intră prin vitraliu
Este lacrimă lui Ra
căci Soarele însăși îl blochezi
Când ridici fortăreți ale opulenței
Și predici umilința...
De ce nu folosiți sutana
să predicați pacea și iubirea
toleranța, egalitatea și omenirea
nu să dați sânge ca spada
în suflet, minte, viață?

Ascultă-mă, părinte,
Căci noi am tot ascultat...
Când o să îngenuncheze biserica...
...Să-și spună păcatele nouă?



joi, 7 aprilie 2016

THAT FUCKING SMILE. a poem. :) .

by David A. Marin

That smile.
Terrible.
It becomes ugly, deforming, a caricature
With each smile you fake
The more pain I think builds up in you
You become a machine of pretty faces
A doomsayer in truth
A butterfly on surface
A chemical equation
That’s doomed not only to explode
But to not be understood because
It does not want to be understood
And it doesn’t know whether it should explode
Or not.
That smile on your face
Is no longer a smile
It’s a plead
It’s a cry for help
It’s a yelp
It’s a lie, and it’s not even a beautiful lie anymore
It’s an aggressive lie
It’s a smile like a
Corporate meeting
Or bourgeoisie philanthropists meeting on a Safari
Or a war criminal posing with panda bears for a magazine.
Keep screaming,
You can’t hear yourself so no one else will either.
So much disgust upon others and mostly upon self
a smile has never heralded before.


                You scare me like a child is scared by Mickey Mouse
Because children don’t like non-human faces
I played with my cats today and their expressions
Were more human
Than yours.
Hell, " :) " feels more human. 

And if there is such darkness inside you
Embrace it and turn it into light
What you have inside is still light
Darkness is solely the absence of light
Do not do injustice to light and dark
By oppressing it all in a dim half-light
Do not block it in beige
Do not lock yourself in a cage of
Politically correct activism
And humility, oh, the curse of humility…
Sure, people will hate you
People, for instance, hate me
But it's a good hatred
Stings a bit but then it makes you all
fuzzy and maniacal on the inside
it's a healthy type of hatred
because it's not burning me
it's a hatred for champions
the tears of the bad guys
 on the good cowboy's white hat.
 The blood of the bad guys on his boots.


Anyway, if you don't
It probably won't really matter to me
But for goodness’ sake, a smile that ugly
deserves a fucking poem.


You're the anti-muse.
ʇɔǝdsǝɹsıp uɐɥʇ ɹǝɥʇo buıɥʇʎuɐ ɹoɟ ʇɔǝdsǝɹ ou ǝʌɐɥ spuǝıɹɟ ɹnoʎ puɐ

1010101010¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡
ǝןıɯs              
ǝןıɯs            buıʞɔnɟ
ǝןıɯs     buıʞɔnɟ    ʇɐɥʇ
ǝpɹɐb-ʇuɐʌɐ os ǝʞıן ɯ,ı

uʍop ǝpısdn
noʎ ʇɐ ʞooן











marți, 5 aprilie 2016

Versetele Aroganței: 56. scriere automată

Scria Andre Breton în manifestul suprarealist că șpilul e că trebuie să creezi din inconștient, să rupi barierele supraeului și să arăți ceea ce se întâmplă în adancul inconștient, după starea de veghe. Deci să scrii ceva dintr-una, fară să o gândești", cât de haotic" și veridic poți. Ramble on.

Aici e ce mi-a ieșit mie, aplicând tehnica. 



e pe tavan un candelabru, un bărbat
aproape gol cu cravata jumătate de
costum și este prins, o minge disco,
râde, deși are în gură o mingiuță
roșie prinsă cu piele, căci de jos
îl privește o domnișoară în rochie
neagră cu un sceptru confecționat
din piele de crocodil, și poartă tocuri
lungi și tipul ăsta prins de tavan
o privește sub el dar o vede deasupra lui,
gândindu-se că deși nu prea știe unde e
și îl cam doare burta de la frânghie
fete de genul a avut multe,
pe care le punea deasupra, și ele
nu se prindeau de ce, ce și cum
și ocazional vine una
dedesubt din p.d.v. X, Y dar ridicându-se
 din p.d.v. chimic
și talentată în ludic
pe gustul lui fizic
dar sunt prea puține
și niciuna pe unda lui și totuși deasupra
prea multe
antilope învățate cu industria masculului alfa
prea mulți
bizoni învățați cu industria femelei delicate
și din când în când o bufniță ca el
la petreceri printre pești de aur
stând pe post de glob de dans
beat pe rom cu ananas
gândindu-se că-i singur dar că
face multe și că suprarealiștii
scriau automat direct din inconștient
și asta e o chestie destul de interesantă
pentru că cât de automat aș vrea eu
să scriu aici de dragul experimentalului
rămân cacofonii, căci inconștientul meu nu e preocupat de gramatica și
am pierdut șirul
sex
ex
domnișorul Supraeu vine și taie pentru că
Sinele ăsta este un tip tare special și Eul își încarcă pușca cu sintagme traumatice și traumatizante și oricum, coerența e de domeniul trecutului în postmodernism.
////////////
________
|c...u...b|
|i...s...m|
|c...u...b|
-------------

marți, 22 martie 2016

Susținerea pasiunilor, carierelor celor din jurul tău & paleomagnetism.



David A. Marin.


cel ce nu știe o boabă despre paleomagnetism 



Dacă ai un prieten care e, să zicem, om de știință, și dacă tu te consideri prieten al acestui om de știință, porți ceva sentimente sau două-trei dureri p'undeva pentru omul ăsta de știință, o feblețe de orice fel, atunci, dacă omul ăsta de știință are o conferință despre, să zicem, descoperiri recente în paleomagnetism, deși tu nu știi nimic despre paleomagnetism, și poate te doare pe tine undeva de paleomagnetismul ăsta, și deși poate ești total analfabet științific, o să mergi la discursul acestui prieten om de știință, și o să auzi ce are de azi, și dacă chiar porți un fel de sentiment sau respect sau recunoaștere pentru acest om de știință, cumva paleomagnetismul lui o să ajungă și la tine, dacă stai acolo și îl asculți și privești cum trebuie, nu contează câ nu știi nimic despre paleomagnetism, al dracului de treabă să fie, tu mergi acolo și îl asculți și dai mâna cu el sau chit că nu apuci nici măcar să îl saluți, să știi că el va știi că ești acolo, că dacă omul ăsta de știință este un om de știință cu adevărat pasionat, probabil mănâncă paleomagnetism și ziua și seara și la prânz și noaptea și dimineața, și o să conteze poate de infinit mai multe ori pentru el să fii acolo când vorbește despre paleomagnetism decât o să conteze pentru el să fii acolo când se va căsători, daca se va căsători, sau când se cearta cu gagica, sau când are probleme la institut, sau când se simte instabil emoțional sau rece, sau când e nervos de obicei pe lucruri mărunte, și vă garantez că o să fie de infinit mai important pentru acest om de știință să fii acolo când vorbește despre paleomagnetism decât este important pentru el să ieși cu el la o cafea.



Și dacă să zicem că reușești "imposibilul" și ajungi din an în paști la conferința lui, nu contează că tu ești un analfabet științific sau nu, nu e destul să mergi, trebuie SĂ FII acolo. Adică nu ieși la o țigară când vorbește despre rocile X, sau nu stai toata conferința flirtând cu gagica de la meteorologie, și nici nu te uiți pe pereți și plutești în neant gândindu-te ce bine e acasă, pentru că dacă chiar îți dorești, poți să te conectezi și tu cu paleomagnetismul ăsta - dacă te oprești din a exista, a vedea, a auzi și începi și tu să fii, să privești, să asculți ce zice și ce face băiatul ăsta știițific, A CĂRUI MARE PARTE DIN ENERGIA DE VIAȚĂ VINE DIN PALEOMAGNETISMUL ĂSTA, și este total serios când îți spune asta, nu are doar "arfe de om de știință", pentru el chiar asta este esențial. Pe bune.


... Poate că doar îmi e dor să îmi văd și eu "prietenii" pe la concerte și zdrăngăneli, să mă uit la ei și să mă simt bine când văd că ascultă. Fir-ar ea de treabă cu paleomagnetismul ăsta...



Poate că îmi e și mie dor să văd și eu o distribuire la o melodie, un comentariu amărat, poate îmi e dor să îți trimit o melodie și să îmi spui ce simți despre melodia aia, nu să o auzi cât mai rulează și Nicki Minaj pe fundal și cât te mai și uiți la un serial în același timp, și după să îmi spui că e șmecheră melodia și îți place, focar de superficialitate toxică ce ești.


Până la urmă, susținerea profesională vine de la străini, pentru că observ că majoritatea oamenilor sunt totali rupți de orice fel de pasiune mai abstractă, și/sau refuză să o înțeleagă pe a altora deși ar avea propriile lor interese. Toți vor să îți fie bine, dar nu mai bine ca lor, și nimeni nu dă nici măcar un sfert din interesul pe care ar trebui să îl dea pe lucruri cu eșență culturală, științifică, umană, artistică...


Măcar vă rog, mergeți la conferințele de paleomagnetism din jurul vostru, că pentru paleomagnetologul ăla, asta înseamnă extraordinar de mult, oricine paleomagnetolog o fi. Și dacă tu te vei trezi într-o dimineață, fie în timpul adolescenței, fie mai târziu, că ești incredibil de mișcat de a face ciocolată, și vei merge la expoziții de ciocolată, cred că pot să spun că în casa paleomagnetologului ăsta o să fie cutii peste cutii din ciocolata ta, chit că poate nici măcar nu prea mănâncă zahăr.
Sau dacă nu ai chef și vrei să stai acasă să te mai uiți și tu la un serial, să mai stai la un Whatsapp și o bârfă, măcar nu mai fi ipocrit și nu îți mai exprima respectul pentru paleomagnetolog

Pe o notă mai pozitivă, am avut experiențe și cu niște "demenți" d'ăștia, și străini și prieteni, care au venit la concert și m-au urmărit 2 ore și au zâmbit și râș și ascultat, m-au felicitat sau au comentat despre ce și cum și după au mers acasă. Există acești oameni, și lor vreau să le mulțumesc, vreau să le mulțumesc extraordinar de mult... Se poate. Este posibil.

marți, 15 martie 2016

open your eyes(all three) - poem /deschide ochii(toți trei)


It's been a while. Here's some. (traducere în română mai jos) 
- David A. Marin
open your eyes, all three of them
stop seeing, start watching
stop hearing, start listening
it’s time we stop surviving
time to start the living
time to start the feeling
start the being
and before you watch that movie
open your eyes, all three of them
and before you go to that gig
shut it all down and listen
and even if some mornings
you only open two
after you stretch your body
don’t forget to stretch your soul
even if it’s 6 AM and you’re off to school or work
or 2 PM , just got up,
your jeans all wet
your face all rough
and last night’s always tough
when you let that dirt dry
let your mind fly high
‘cause it’s easy to turn skeptic
and forget about the stardust
when there’s street dust in your eyes
on the windshield on the bus
when there’s always such a fuss
but when you feel like you can’t see
stop the seeing start the watching

and open your eyes, all three of them


////////////////

deschideți ochii, toți trei
oprește văzul, începe privitul
oprește auzul, începe ascultatul
supraviețuiești
dar uiți să trăiești
să simți
să fii
și înainte să te uiți la filmul acela
deschideți ochii, toți trei
și înainte să mergi la concertul acela
închide restul și ascultă
și chiar dacă uneori
când te trezești în zori
deschizi doar doi
după ce îți întinzi brațele
nu uita să-ți întinzi și mințile
să îți vibreze spiritele
și chiar de-i 6 și mergi la școală sau la muncă
sau 2 după-masă și de abia te-ai trezit
blugii uzi
fața murdară
și bluza pe o creangă afară
cât stai să se usuce noroiul de pe cizme
lasă-ți mintea să zboare
e ușor să devii sceptic
și să uiți de praf de stele
când iți e praful străzii în ochii
și pe parbrizul de autobuz
când e mereu haos, un obuz
nu mai vede, stai și privește

și deschide ochii, toți trei ochii





duminică, 24 ianuarie 2016

dominion - poem


David A. Marin


Imperialism, they say. 




He welcomed the dominion with
a handshake sparking silver and
a smile trembling embers.
He shook the hand of the invader
and the emperor - new patron
patroned him over those who
patronized him before
and he contemplated this revenge
asking if he was cast so high
to be cast down,
to obsess over this victory,
to do great things
to loom,
to be a tyrant,
or to do great things.

He writes in the tongue of his enemy
he writes in the tongue of the invader
but he does it better than the invader
perhaps not better - but making it his own
He is the Dacian who wrote Roman poetry
He is the splendid singing sinner summing so-called strangers into such serene siblings.
He aspires to be that.
Great things, miracles of art,
thinks the poet and the bard,
now a Lord upon the land,
with a flag upon his tent
one day to be cast down
for all flags to stride along
the idiots might hate him now
for letting the enemy inside
but the enemy is not one flag
as much as all of them
can be
when they are all that is left.

Alas…
Great things, he thinks and makes
As some throw oranges and peels
And others love and admiration
Such is the way of the artist
The time is such that the artist
must also be a politician
it is again a time of courts and kings
Great things, he thinks and makes
He knows one day
Above the flag shall be the one
who used to hold it
Above the flag shall be the name
of those who live for The Everything

and who have their own Something.





----------------------------------

Tot materialul de pe acest blog este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără acordul autorului.

 All material on this blog is protected by copyright laws. Use of any kind without the author's approval is illegal.