marți, 22 martie 2016

Susținerea pasiunilor, carierelor celor din jurul tău & paleomagnetism.David A. Marin.


cel ce nu știe o boabă despre paleomagnetism Dacă ai un prieten care e, să zicem, om de știință, și dacă tu te consideri prieten al acestui om de știință, porți ceva sentimente sau două-trei dureri p'undeva pentru omul ăsta de știință, o feblețe de orice fel, atunci, dacă omul ăsta de știință are o conferință despre, să zicem, descoperiri recente în paleomagnetism, deși tu nu știi nimic despre paleomagnetism, și poate te doare pe tine undeva de paleomagnetismul ăsta, și deși poate ești total analfabet științific, o să mergi la discursul acestui prieten om de știință, și o să auzi ce are de azi, și dacă chiar porți un fel de sentiment sau respect sau recunoaștere pentru acest om de știință, cumva paleomagnetismul lui o să ajungă și la tine, dacă stai acolo și îl asculți și privești cum trebuie, nu contează câ nu știi nimic despre paleomagnetism, al dracului de treabă să fie, tu mergi acolo și îl asculți și dai mâna cu el sau chit că nu apuci nici măcar să îl saluți, să știi că el va știi că ești acolo, că dacă omul ăsta de știință este un om de știință cu adevărat pasionat, probabil mănâncă paleomagnetism și ziua și seara și la prânz și noaptea și dimineața, și o să conteze poate de infinit mai multe ori pentru el să fii acolo când vorbește despre paleomagnetism decât o să conteze pentru el să fii acolo când se va căsători, daca se va căsători, sau când se cearta cu gagica, sau când are probleme la institut, sau când se simte instabil emoțional sau rece, sau când e nervos de obicei pe lucruri mărunte, și vă garantez că o să fie de infinit mai important pentru acest om de știință să fii acolo când vorbește despre paleomagnetism decât este important pentru el să ieși cu el la o cafea.Și dacă să zicem că reușești "imposibilul" și ajungi din an în paști la conferința lui, nu contează că tu ești un analfabet științific sau nu, nu e destul să mergi, trebuie SĂ FII acolo. Adică nu ieși la o țigară când vorbește despre rocile X, sau nu stai toata conferința flirtând cu gagica de la meteorologie, și nici nu te uiți pe pereți și plutești în neant gândindu-te ce bine e acasă, pentru că dacă chiar îți dorești, poți să te conectezi și tu cu paleomagnetismul ăsta - dacă te oprești din a exista, a vedea, a auzi și începi și tu să fii, să privești, să asculți ce zice și ce face băiatul ăsta știițific, A CĂRUI MARE PARTE DIN ENERGIA DE VIAȚĂ VINE DIN PALEOMAGNETISMUL ĂSTA, și este total serios când îți spune asta, nu are doar "arfe de om de știință", pentru el chiar asta este esențial. Pe bune.


... Poate că doar îmi e dor să îmi văd și eu "prietenii" pe la concerte și zdrăngăneli, să mă uit la ei și să mă simt bine când văd că ascultă. Fir-ar ea de treabă cu paleomagnetismul ăsta...Poate că îmi e și mie dor să văd și eu o distribuire la o melodie, un comentariu amărat, poate îmi e dor să îți trimit o melodie și să îmi spui ce simți despre melodia aia, nu să o auzi cât mai rulează și Nicki Minaj pe fundal și cât te mai și uiți la un serial în același timp, și după să îmi spui că e șmecheră melodia și îți place, focar de superficialitate toxică ce ești.


Până la urmă, susținerea profesională vine de la străini, pentru că observ că majoritatea oamenilor sunt totali rupți de orice fel de pasiune mai abstractă, și/sau refuză să o înțeleagă pe a altora deși ar avea propriile lor interese. Toți vor să îți fie bine, dar nu mai bine ca lor, și nimeni nu dă nici măcar un sfert din interesul pe care ar trebui să îl dea pe lucruri cu eșență culturală, științifică, umană, artistică...


Măcar vă rog, mergeți la conferințele de paleomagnetism din jurul vostru, că pentru paleomagnetologul ăla, asta înseamnă extraordinar de mult, oricine paleomagnetolog o fi. Și dacă tu te vei trezi într-o dimineață, fie în timpul adolescenței, fie mai târziu, că ești incredibil de mișcat de a face ciocolată, și vei merge la expoziții de ciocolată, cred că pot să spun că în casa paleomagnetologului ăsta o să fie cutii peste cutii din ciocolata ta, chit că poate nici măcar nu prea mănâncă zahăr.
Sau dacă nu ai chef și vrei să stai acasă să te mai uiți și tu la un serial, să mai stai la un Whatsapp și o bârfă, măcar nu mai fi ipocrit și nu îți mai exprima respectul pentru paleomagnetolog

Pe o notă mai pozitivă, am avut experiențe și cu niște "demenți" d'ăștia, și străini și prieteni, care au venit la concert și m-au urmărit 2 ore și au zâmbit și râș și ascultat, m-au felicitat sau au comentat despre ce și cum și după au mers acasă. Există acești oameni, și lor vreau să le mulțumesc, vreau să le mulțumesc extraordinar de mult... Se poate. Este posibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu