miercuri, 3 aprilie 2013

Miercurea Muzicala Episodul 20: The Hang

Okay, hai ca astazi mai sporesc rutina muzicala din fiecare miercuri si facem din articolul asta ceva mai mult...
Prin periferiile internetului nostru preaiubit, m-am ciocnit de ceva tare spectaculos, frumos si magic(pana dai de partea sa teoretica)... Fara nici o alta introducere, va introduc nimic altceva decat... un nou instrument!


Acest instrument, in ciuda denumirilor de pe internet, se numeste "HANG". Nu este un instrument de percutie, in ciuda aparentelor, nici un instrument de tipul xilofon, si nici un alt membranofon. Este un idiofon.
Ce naiba e un idiofon?
Un idiofon este un instrument bazat pe vibratie, si crearea notelor si sunetelor diferite prin lovituri si miscari specifice. Ca urmare, in jurul notei din mijloc, sunt mai multe variatii de note si tonuri ce formeaza un fel de gama. Dezavantajul cu instrumentul asta este faptul ca nu il poti tuna fara un expert, si nici nu ii poti schimba gama sau nota principala. L-ai cumparat in la minor, ramane in la minor, si tot asa.

Tot vazand videoclipuri diferite cu diferiti artisti, ati dedus ca acesta mareata inventie o fi facuta undeva, intr-o fabrica, nu?
Nuuuup. Instrumentul apartine companiei PANArt Hangbau AG. A fost inventat de Felix Rohner si SAbina Scharer in Bern, Elvetia. 
Dupa cate vedeti, poate v-ati facut impresia ca la acest umil instrument "magic" canta doar hippy, si super-hippy, ca in cazul asta, nu?

V-as sugera sa nu mai judecati dupa aparente. Instrumentul nu este produs in masa, fiind creat manual de cei doi ingineri, sau ce o-r fi, si este extrem de greu sa il gasesti. Mereu apar diferite variante, diferite game, niciunul nu sunt ca altul, sunt peste tot diferite tonalitati si isi pierd "acordarea" in timp... 
Cauza asta a determinat efectul ca, mai multe companii respectabile au inceput sa creeze cam acelasi lucru, doar ca in feluri diferite, mai exact cam acelasi instrument, cu diferite variatii mai mari sau mai mici, numit ba Halo, ba Spacedrum, ba SunPan si tot asa.... 
Pentru cine e interesat, uitati-va peste clipul de mai jos, unde apar diferite versiuni ale instrumentului. Pe la minutul 25 este un SunPan, pe la 28 un Innersound, pe la 16 un BellArt, pe la 14 un Halo, si pe la 26, una dintre versiunile mele favorite, - Spacedrum-ul. 

Oamenii astia ori sunt toti hipioti din anii '60, ori chiar nu vor ca nimeni in afara de bogatasi aroganti care se prefac in hippy sa nu le cumpere instrumentele. Pretul variaza de la $500 la $1800. 1800$!!!!!!!!!!

E, toate astea la o parte, mi se pare o idee frumoasa, precum si o reinviere a instrumentelor idiofone. 
Cea mai interesanta interpretare a instrumentului, in opinia mea, este urmatoarea:



Poate, intr-o zi buna, o sa se mai lumineze si pe la noi si mai gasim pe strada oameni care sa fac asta.

Si, ca intotdeauna,
Sa va bata Rock-ul intelepciune!
- David A. Marin, tobosarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu