sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Old, short and profound comments about movies: The Departed


The Departed... oficial, unul dintre filmele mele favorite. Am mai vazut productii de Scorsese, dar filmul asta a fost pur si simplu genial. Recunosc, plot-ul ( cel putin la inceput ) a fost greu de urmarit, dar dupa ce faci asocierea dintre cele doua planuri diferite, adica intre Billy si Sullivan, totul se leaga frumos. Scorsese este cunoscut pentru folosirea genului biografic pentru a arata adevarata natura a omului, si pentru a face un spectator sa simpatizeze cu oameni pe care normal nu i-ar agreea, si in tot acest proces de manipulare a unui vizionator, Scorsese te lasa cu mai mult adevar decat majoritatea regizorilor. In The Departed, ii foloseste pe genialii Leonardo DiCaprio si Brad Pitt pentru a portretiza doua planuri diferite. Cel al personajului negativ este vazut de restul personajelor si societate ca cel bun, si cel al personajului pozitiv este vazut de restul personajelor si societate ca cel negativ. In final, Scorsese arata ca amandoua personajele ajung in acelasi punct, si conceptile de rau-bun se pierd, ajung doar la o concluzie: Aceasta e natura omului(iar in cursa noastra spre a ne dovedi buni sau pozitivi, putem sa ne schimbam complet, sau sa afectam vietile oamenilor inocenti).Dar oamenii vor incerca constant sa o schimbe, daca e natural sau nu nu o sa va spun, si va las pe voi sa va ganditi la asta. 
Foarte elegant.

Sobolanul de la final a fost o atingere orgasmica, un detaliu mic dar totusi atat de semnificativ. Ultima replica a lui Damon si fata lui Wahlberg a fost atat de geniala incat am vomitat de joc actoricesc... Defapt, si Nicholson, Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Mark Wahlberg si Martin Sheen au facut tot posibilul in rolurile lor, care au fost scrise atat de bine de William Monaham si Alan Mak.

Trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam la atata de la filmul asta, dar ma satisfacut foarte mult. Recunosc, ma asteptam mai mult de la moartea lui Costello ( eu sunt genul care nu se supara daca mor personajele, cat timp moartea lor e scrisa cum trebuie :)) ), dar a fost admisibil. In opinia mea, filmul asta este o capodopera cinematografica de nota 9... cu indulgenta ;).

Si, de sigur, coloana sonora a fost geniala, chit ca Gimme Shelter a fost cam abuzat... 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu